top of page

Recept med Traditionella

Filodeg

Pie med purjolök, malet kött och Gruyère-ost
INGREDIENSER: (för ett tenn ca 30x40 centimeter)
1 paket Traditionella Filodeg KANAKI 650g
750 gr. purjolök
750 gr. lök
600 gr. malet nötkött
5 ägg
2 koppar avdunstad mjölk eller lågfett crème fraiche
150 gr. revet Gruyère ost
1 tsk. allspice pulver
½ gäng finhackad persilja
olivolja
salt, peppar
PREPARAT
Skala och skär löken och purjolökarna i tunna skivor. Värm 1/3 kopp olivolja och sauté det malet nötköttet över en hög värme. Rör kontinuerligt för att bryta klumparna. Låt det laga mat i några minuter och tillsätt sedan purjolök, lök, kryddor, salt och peppar. Täck pannan med locket, sänk värmen och låt sjuda i 20 till 25 minuter tills purjolök och lök är mjuka. Rör regelbundet, och om blandningen torkar, tillsätt lite vatten för att förhindra att du sticker. När du är kokt, töm i en sil att dränera och låt det svalna. Blanda köttblandningen i en skål med Gruy? Ost, 4 ägg, mjölk eller crème fraiche och persilja. Gör pajen enligt anvisningarna. Baka pajen i en förvärmd ugn vid 200oC i 45-50 minuter, på ugnsens nedre hyllplan. När det är bakat, låt kakan svalna i 20 minuter före servering.
För att göra paj i en rektangulär bakningstank (med flätat):
1. Borsta underlaget och insidan av tennet med olivolja. Lägg hälften av konditorivacken på botten av tennet, borsta varje med olivolja.
2. Häll fyllningen över bakverkens lakan och lägg inte de överhängande bitarna bakverk över fyllningen. Täck på påfyllningen med resterande bakverk, borsta varje med olivolja.
3. Rulla de överhängande bitarna av konditorivaror snyggt under tennets kant, vrid dem något. Med en vass kniv skär ytan av paj i portioner. Lätt slå ett ägg och borsta det sista bakverkskiktet.
bottom of page